تنبلی چشم چیست

تنبلی چشم چیست


تنبلی چشم ,تنبلی چشم در بزرگسالان,تنبلی چشم در کودکان,تنبلی چشم چیست,تنبلی چشم و گواهینامه رانندگی,تنبلی چشم در بزرگسالان چیست,تنبلی چشم کودک,تنبلی چشم در کودکان,تنبلی چشم چیست,تنبلی چشم در نوزادان,تنبلی چشم در بزرگسالان


تنبلی چشم


توضیحاتی در مورد تنبلی چشم


زمانی که یکی از چشم ها بیناییش خوب باشد ولی چشم دیگر خیر به چشمی که بیناییش ضعیف است اصطلاحا آمبلیوپیک می گویند. معمولا فقط یک چشم درگیر تنبلی در چشم می شود ولی ممکن است هر دو چشم هم دچار تنبلی در چشم شوند که به این وضعیت آمبلیوپی دوطرفه می گویند. این اختلال بینایی بسیار شایع است و تقریبا از هر ۱۰۰ نفر ۲ یا ۳ نفر دچار آمبلیوپی هستند. بهترین زمان درمان تنبلی در چشم در دوران خردسالی و اوایل کودکی است.

  

تنبلی چشم

استرابیسم (لوچی): تنبلی در چشم اغلب به دنبال استرابیسم روی می‌دهد. در استرابیسم یا انحراف چشم‌ها، کودک برای فرار از دوبینی، از چشمی که بینایی بهتر دارد، استفاده می کند و در نتیجه چشم منحرف، تکامل نمی‌یابد و تنبل می‌شود.

درمان تنبلی چشم

تنبلی در چشم در صورتی‌که در زمان مناسب تشخیص داده شود براحتی قابل درمان است. درمان تنبلی در چشم معمولاً به صورت بستن چشم سالم و وادار کردن مغز به دیدن با چشم تنبل است. این درمان ممکن است هفته‌ها یا حتی ماه‌ها طول بکشد که البته چشم سالم باید به تناوب باز شود. در مواردی که تنبلی ناشی از عیوب انکساری است تجویز عینک یا لنز توسط اپتومتریست سبب وضوح تصویر در چشم معیوب و درمان تنبلی خواهد شد. مواردی نیز که تنبلی ناشی از انحراف چشم است با جراحی و اصلاح انحراف قابل درمان است. تکامل سیستم بینایی تا سنین ۸ تا ۱۰ سالگی صورت می‌گیرد و درمان تنبلی در چشم بعد از این سنین بسیار بعید است؛ بنابراین در صورتی‌که چشم تنبل در سنین پایین درمان نشود بعد از سن ۱۰ سالگی در اکثر موارد هیچ درمانی نخواهد داشت و ممکن است منجر به از دست رفتن شدید دید در یک چشم شود. برای جلوگیری از تنبلی در چشم، کودک باید بعد از تولد در زایشگاه توسط متخصص کودکان و در سنین ۳ تا ۴ ماهگی و ۲ تا ۳ سالگی توسط اپتومتریست معاینه شود. محققان می‌گویند، تماشای انیمیشن‌های سه بعدی با استفاده از عینک سه بعدی، می‌تواند یک گزینه مناسب برای درمان تنبلی در چشم در کودکان باشد.

علائم تنبلی چشم

تنبلی در چشم معمولاً در سنین زیر ۶ سال ایجاد شده و اغلب توسط والدین کشف می‌شود. در سنینی که کودک قادر به بیان مشکلات خود می‌باشد ممکن است از ضعف بینایی، خستگی چشم یا سردرد شکایت داشته باشد. اما در اغلب موارد کودک شکایتی ندارد. ممکن است علایم بیماری‌های مسبب تنبلی در چشم نظیر انحراف چشم و آب مروارید منجر به تشخیص شوند؛ ولی زمانیکه تنبلی در چشم ناشی از عیوب انکساری باشد تشخیص آن مشکل است زیرا کودکان به راحتی توسط چشم دیگر می‌بینند و کمبود دید در چشم بیمار را جبران می‌کنند.

عمل تنبلی چشم

قبل از درمان تنبلی در چشم، درمان مشکلات چشمی زمینه‌ای الزامی است؛ نمونه این درمان‌ها شامل اصلاح عیوب انکساری توسط عینک و درمان آب مروارید با عمل جراحی می‌باشد.

درمان تنبلی چشم در بزرگسالان

در حال حاضر درمان تنبلی در چشم به صورت کلاسیک و متداول است که در آن چشم با دید بهتر بسته می‌شود و از فرد خواسته می‌شود با چشم تنبل فعالیت بینایی خود را انجام دهد. وی افزود‌:‌ این روش در سنین پایین مؤثر است و باعث می‌شود تنبلی در چشم بهبود یابد. اما دو اشکال عمده دارد. اول اینکه همکاری دو چشم کاهش می‌یابد و وقتی فرد انتخاب دیگری برای دیدن ندارد جز چشم تنبل، خیلی نمی‌تواند بین دو چشمش هماهنگی ایجاد کند. اشکال بعدی این است که این روش در سنین بالاتر تأثیر زیادی نخواهد داشت و مشکل وقتی ایجاد می‌شود که فرد تنبلی دو طرفه چشمی داشته باشد.

درمان تنبلی چشم با طب سنتی

– بستن چند ساعته چشم تنبل و‌ نقاشی کردن بسیار مفید است. – پرهیز محض از خوابیدن کودک برروی شکم – به منظور درمان تنبلی در چشم با طب سنتی حتما ابروان کودک را با روغن بادام شیرین با پایه بادام روزی سه بار چرب کنید. – پرهیز از مواد غذایی با طبع سرد و خشک و سرد و تر به منظور درمان تنبلی در چشم در بزرگسالان و کودکان ضروری است.– پرهیز از دیدن نورهای تند و زننده – پرهیز از پوشیدن لباسهای تیره – خودداری از استفاده از عینک های قلابی – شب هنگام آب و دوغ مصرف نکنید. – از راههای درمان تنبلی در چشم در کودکان این است که پشت سر یا همان تاج سر کودک را هر روز با یکی از روغن های کنجد اصل، بادام شیرین یا نارگیل یا فندق بمالید.

تنبلی چشم در بزرگسالان

کاری که ما انجام دادیم این است که با توجه به اینکه نوع خاصی از سلول‌های عصب بینایی و شبکیه چشم در این بیماری دچار مشکل می‌شود. تحریکات بینایی خاصی مبتنی بر نوع فعالیت آنها انتخاب می‌کنیم و با توجه به نوع فعالیتشان با استفاده از نرم افزارهای مناسب که در کامپیوتر شبیه‌سازی شده است به طور اختصاصی این اعصاب را تحریک می‌کنیم. این کار باعث می‌شود تحریکات بینایی اختصاصی که به این سلول‌ها از طریق چشم تنبل ارسال می‌شود فعالیت آنها را افزایش دهد و باعث بهبود دید فرد شود. وی تصریح کرد:‌ در برخی افراد این روش تنبلی در چشم را تا حدود 80 درصد درمان کرده است و در برخی تنبلی‌های خاص بهبودی با این روش تا 5 درصد بوده است ولی در اغلب تنبلی در چشم‌ها این روش مؤثر است. این کار مدت درمان را کوتاه می‌کند و تأثیر درمان را افزایش می‌دهد. درمان آن به گونه‌ای است که فرد در روز 3 مرتبه و در هر مرتبه 10تا 15 دقیقه باید جلوی رایانه بنشیند و بسته به نوع تنبلی در چشم و سن فرد امکان دارد مدت درمان تا چند ماه طول بکشد. وی اضافه کرد: سنینی که این درمان روی آنها تجربه شده است تا 40 سال بوده است ولی بالای 40 سال مراجعه کننده‌ای نداشتیم چرا که برای اصلاح تنبلی چشمها در سنین بالا فرد باید تلاش پیگیری داشته باشد. 

تنبلی چشم چیست

تنبلی در چشم یا آمبلوپی (Amblyopia) که در حدود ۳٪ از افراد دیده می‌شود زمانی رخ می‌دهد که چشم در دوره کودکی دید طبیعی نداشته باشد. این اختلال که معمولاً در یک چشم دیده می‌شود به دلیل اختلال دید چشم تنبل بر اثر عوامل مختلف نظیر عیوب انکساری (دوربینی، نزدیک بینی، یا آستیگماتیسم)، انحراف چشم (لوچی یا استرابیسم)، یا عدم شفافیت مسیر بینایی (ناشی از عواملی نظیر آب مروارید، کدورت قرنیه، یا افتادگی پلک) رخ می‌دهد. عدم وضوح تصویر در چشم بیمار و بهتر بودن تصویر ایجاد شده در چشم سالم سبب می‌شود تا مغز بین دو چشم، چشم سالم را برای دیدن انتخاب کند و در واقع مسیر ارسال تصویر از چشم بیمار به مغز را مسدود یا اصطلاحاً دید چشم بیمار را «خاموش» کند.